TOFAŞ ARABA MÜZESİ

Nalbant

19.yy sonlarına tarihlendirilen, Bursa yöresine ait geleneksel nalbant. Nal; at, eşek, öküz gibi yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, ayağın şekline uygun demir parçasına denir. Atın hareket etmek için harcadığı kuvveti önemli ölçüde destekler ve tırnaklara gelen basıncı dağıtarak dengeler. Nalbant; demirci atölyesinden gelişmiş, nal yapan ya da atların ayaklarına nal takılan, nal ve tırnak bakımı yapılan dükkanlardır.




Semerci

19.yy sonlarına tarihlendirilen, Bursa yöresine ait geleneksel semerci. At, eşek ya da öküz gibi yük hayvanlarının sırtına yerleştirilen, üzerine yük bağlanan ya da binilen, iskeleti ağaçtan yapılmış yastığa “semer” denir. Semeri yapan ve satan kişiye “semerci” denilmektedir.


At arabası ve Fayton İmalathanesi

Gezi yolu üzerindeki imalathane; zamanın mimari özelliklerine uygun olarak mahalli ustalar tarafından yapılmıştır. Dükkan ahşap karkas arası tuğla dolgulu, üzeri çamur-saman sıvalı, ahşap yatay ve düşey kepenkli, toprak zeminli bu dükkanın çatısı da alaturka kiremit örtülü. Dükkandaki alet edevat, arabacı Mustafa Babik’ten alınmıştır. Babik’in babası ve dedesi de arabacı, onun ataları da…



Saraçevi

19.yy sonlarına tarihlendirilen, Bursa yöresine ait geleneksel saraçevi. Mahalli ustalar tarafından, zamanın mimari özelliklerine uygun olarak yapılmıştır. At koşum takımlarını yapan ve satan kişilere saraç adı verilir. Atlara hamut, koyunlara çıngırak, kemerlik, hasır işleme, sarka, atlara başlık, hayvan süslemeleri, heybe ve benzeri malzemelerin yapıldığı ve satıldığı yerlere saraçevi denir.

Kaynak: tofasanadoluarabalarimuzesi.com

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bursagram

Bursa'nın en kaliteli sosyal içerik platformu.Reklamsız kaliteli içerik ve fotoğrafları ile size sunuyor.Daha fazla içerik takibi için e-bültenimize kayıt olabilir, yazar alımı içinde iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *