ULU CAMİ

Bursa Ulu Camii, Türkiye’nin en ihtişamlı ve en önemli tarihi yapılarından biridir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına 1396 yılında başlanmış olup yapı 1399 yılında tamamlanmıştır. Bu tarihi, caminin minberinin taç kapısına yazılan kabartma yazıda görmek de mümkündür. Taç kapıda “Murat Han oğlu Yıldırım Han’ın emri ile 804 senesinde” şeklinde bir yazı yazmakta olup hicri takvime göre belirtilen 804 senesi miladi takvimde 1399 tarihine denk gelmektedir. Cami aynı zamanda Türk İslam tarihinin en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Bursa Ulu Camii, kapalı namaz kılma alanı bakımından ise Türkiye’nin en büyük camisidir. Sultanahmet, Süleymaniye gibi camiler avlu alanlarıyla birlikte daha büyük olsa da namaz kılınan alan bakımından bu camilerden daha büyüktür.

Muhteşem bir mimariyle inşa edilen cami dikdörtgen bir planda yaklaşık 5000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Sekizgen kasnaklara oturan toplam 20 kubbe, mihrap duvarına dik olarak beş sıra halinde yer almaktadır. Caminin beden duvar kalınlıkları yer yer 2 metreyi geçmektedir. Kesme taşlarla inşa edilen kalın beden duvarlarının masif etkisini azaltmak amacıyla her kubbe hizasına sağır sivri kemerler yapılmıştır. Bu kemerlerin içinde ise iki sıra halinde ikişer pencere bulunmaktadır. Caminin iki minaresi vardır. Minarelerin ikisi de beden duvarına oturmadan, yerden başlamaktadır. Batı minare Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış olup sekizgen biçimli kürsüsü mermerden, gövdesi ise tuğladandır. Doğu minare ise sonraki yıllarda Mehmet Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Kare kürsülü olan bu minare, caminin beden duvarından da yaklaşık 1 metre kadar ayrıktır. Camideki şerefeler ise her iki minarede de tuğlalı mukarnaslarla yapılmıştır.

Bursa Ulu Camii’nin iç duvarlarında ve minberinde ise bazı ilgi çekici motif ve işlemeler yer almaktadır. Caminin her duvarında Allah’ın birliğini ifade eden Arapça “vav” harfi yazılıdır. Özellikle bir duvarda, tezhip sanatıyla süslenmiş ve ucunda lale motifi olan vav harfinin önünde çok önceki zamanlarda Hızır Aleyhisselam’ın namaz kıldığı rivayet edilir. Bu yüzden camiye ibadet için gelenler o alanda namaz kılmaya özen gösterir. Bursa Ulu Camii’nin tarihi minberinde ise minberin doğu cephesinde Güneş Sistemi’nin kabartma fonlarının işlendiği bir alan yer almaktadır. Bu alanda Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin her birinin yörünge hareketleri, güneşe uzaklıkları ve aralarındaki büyüklük oranları tüm detaylarıyla gösterilmektedir. Bundan yüzlerce yıl öncesinde sahip olunan böylesine bir bilgi, camiyi ziyarete gelenleri hayrete düşürmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bursagram

Bursa'nın en kaliteli sosyal içerik platformu.Reklamsız kaliteli içerik ve fotoğrafları ile size sunuyor.Daha fazla içerik takibi için e-bültenimize kayıt olabilir, yazar alımı içinde iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *