KENT MÜZESİ

Günümüzde müzenin bulunduğu bina 1926 yılında, dönemin ünlü şahsiyetlerinden Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından adliye binası olarak yaptırılmıştır. 1926 yılından 1999 yılına kadar adliye binası olarak kullanılan bu yapının mimarının, Kemalettin Bey adlı bir mimar olduğu tahmin edilmektedir. 2001-2004 yılları arasında ise Yüksek Mimar Naim Arnas tarafından restore edilen bu bina; 14 Şubat 2004 tarihinden itibaren Bursa Kent Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.



Bodrum Kat

 Bu bölümde, El Sanatları Çarşısı adında tematik bir galeri bulunmaktadır. 18.yüzyılda Bursa’yı ziyaret eden Avrupalı gezginler tarafından çekilen Bursa fotoğraflarının kaynak olarak alınıp koridor şeklinde düzenlenmiş olan bu galeride; dükkan canlandırmaları yer almaktadır. Müzenin El Sanatları Çarşısı’nda; şehrin yok olmaya yüz tutmuş el sanatları, marangoz, semerci, çinici, bakırcı, bıçakçı, şekerci ve yemenici gibi dükkanları, aslına uygun bir görünümde sergilenmektedir.



Zemin Kat

 Bursa Kent Müzesi’nin zemin kat bölümünde; Bursa tarihi ve şehrin yıllar boyunca yaşadığı değişimler, kronolojik bir sırayla gözler önüne serilmektedir. Bursa şehrinin Osmanlı Devleti tarafından fethi, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’nın imparatorluk boyunca tanık olduğu tarihi olaylar ve Kurtuluş Savaşı dönemi; müzeye gelen ziyaretçilerin gözünde canlanmaktadır. Bölümde yer alan Çağdaş Bursa adlı alanda ise Cumhuriyet dönemi boyunca şehrin gelişim süreçlerini; Bursa’yı Bursa Yapanlar, Atatürk ve Bursa, Mimari Yapı gibi konu başlıkları altında yapılan çalışmalarla görmek mümkündür.



1.Kat
 Bursa Kent Müzesi’nin 1.Kat bölümünde ise Bursa’nın geçmişten günümüze yemek ve eğlence kültürü, gelenek ve görenekleri, giyimden barınmaya, dinsel yaşamdan komşuluk ilişkilerine kadar şehrin tüm yaşam biçimi gözler önüne serilmektedir. Karagöz ve Hacivat’ın hikayesinin de yer aldığı 1.Kat bölümü; müzenin Bursa’yı en iyi anlatan bölümüdür.
Müzede ayrıca; öğrencilere yönelik birçok eğitim çalışması yapılmakta ve çeşitli sergiler düzenlenmektedir.

Bursa Kent Müzesi Ziyaret Bilgileri


  • AdresAtatürk Cd No:8 Heykel/Bursa Türkiye
  • Ziyaret Gün ve SaatleriMüze Pazartesi günleri hariç her gün; 09.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bursagram

Bursa'nın en kaliteli sosyal içerik platformu.Reklamsız kaliteli içerik ve fotoğrafları ile size sunuyor.Daha fazla içerik takibi için e-bültenimize kayıt olabilir, yazar alımı içinde iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Popüler Yayınlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *